Overzicht
meer nieuws

Perfecte kleurweergave - Nova LED paneel

Dutch Electro kan vanaf heden een speciale versie van de Nova LED panelen leveren met een perfecte kleurweergave. Deze zijn met name zeer geschikt voor toepassingen in medische omgevingen of andere gebieden waar een zeer hoge kleurweergave van groot belang is.

Door de perfecte kleurweergave van onze Nova LED panelen kan een patiënt in een ambulance onder vergelijkbare lichtcondities behandeld worden als in bijvoorbeeld de operatiekamer van een ziekenhuis.

Geschiedenis
Bij de introductie van onze LED verlichting ruim 10 jaar geleden heeft Dutch Electro bewust gekozen voor LED’s met vergelijkbare lichteigenschappen als de Philips TL-buizen die wij altijd in onze DEMCO verlichtingsarmaturen hebben toegepast.

Met name de eigenschappen zoals lichtopbrengst en lichtkleur. Onze “natural white LED’s” - die veelvuldig worden toegepast bij de binnenverlichting van voertuigen - zijn minimaal gelijk aan een Philips TL-buis met lichtkleur 840.

Kleurweergave of CRI
De kleurweergave of CRI van een verlichtingsarmatuur is het vermogen van een lichtbron om kleuren natuurgetrouw weer te geven. De belangrijkste licht- en warmtebron van de aarde is de zon en die heeft de perfecte kleurweergave 100.

De kleurweergave of CRI is een gemiddelde van 8 of 15 individuele kleurweergaven van specifieke kleuren waaronder pasteltinten en daarnaast ook meer verzadigde kleuren.

In de afbeelding hiernaast is het effect van kleurweergave te zien bij het waarnemen van de kleuren van een appel. Philips TL-buizen met lichtkleur 840 en onze standaard LED’s hebben een kleurweergave van minimaal 80. Dus deze lichtbronnen zitten ergens tussen de eerste en tweede appel.

Nova LED paneel CRI 90
Inmiddels zijn er LED’s leverbaar met een hogere kleurweergave van minimaal 90. Ons Nova LED paneel is daarom vanaf heden optioneel ook leverbaar met deze hogere CRI van minimaal 90%.

Om de kleurweergave van de speciale uitvoering van het Nova LED paneel te beoordelen hebben wij lichtmetingen uitgevoerd. De conclusies uit deze metingen hebben ons als “lichtspecialisten” zeer enthousiast gemaakt:

  • De CRI van onze standaard LED’s bedraagt 83 en van het nieuwe Nova LED paneel is de CRI 95. Dit komt overeen met de vierde, meest rechtse appel.
  • De kleurweergave is daarmee van zeer hoog niveau en perfect natuurgetrouw.
  • De hoge CRI LED’s hebben ook een betere kleurweergave van de menselijke huid en daarmee is het Nova LED paneel uitermate geschikt voor gebruik in medische omgevingen.
  • De betere kleurweergave heeft als keerzijde dat de lichtopbrengst met circa 20% omlaag gaat. 

Mocht u meer informatie over alle andere eigenschappen van onze Nova LED panelen willen hebben, dan kunt u de desbetreffende pagina's van onze website bekijken of contact met ons opnemen.

overzicht